Yapıların uzun ömürlü olabilmesi, sağlıklı konforlu ve güvenli bir ortam sağlayabilmesi için suyun veya nemin yapının bir kısmına veya kapsadığı hacimlere zarar vermesini önlemek amacıyla yapılan, su veya nemin ahşap, metal, taş, tuğla gibi gereçler üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uygulanan yalıtıma “su yalıtımı” adı verilir.
Konutlar daki su yalıtım ihtiyacı gerekli olan alanlar,
- Teraslar Balkonlar ve Dış Cephelerde
- Çatılar
- Çiçekler
- Otopark Üstü
- Bina Perde Duvarları(Dikey ve yatayda toprakla temas eden kısımlar)
- Bodrum katlar
- Islak Hacimler ( Banyo,mutfak ve wc ler)
- Yüzme Havuzları
- Süs Havuzlarında
- Su Depolarında
Su yalıtım malzemeleri;
Sürme/püskürtme esaslı ÜRÜNLER
Çimento/Akrilik esaslı çift kompenantlı:
Toz ve sıvı kompenantlıdır. Sıvı/toz oranına göre elastikiyeti değişir.Fırça ile uygulanır.Fileli uygulanması tavsiye edilir.Uygulama öncesi yüzey nemlendirilmelidir.
Akrilik:
Tek başına uygulanır.Kullanıma hazırdır.Astarlama işlemi şarttır.
Poliüretan:
Püskürtme ve fırça ile uygulanır.Kimyasal veya hava ile kürlenen tipleri vardır.Aderansı , UV dayanımı ve elastikiyeti ile tercih ler arasında ilk sıradadır.
Bitüm Kauçuk:
Fırça,püskürtme ve rulo ile uygulanabilir.UV dayanımı düşüktür.
Kristalize:
Uygulama öncesinde, kristalize olduğu belirtilen malzemelerin ,hangi beton sınıfında , nekadar süre ile ve ne kadar derinliğe işleyeceği ürün sahibi firmadan talep edilmelidir. Bu liste üretici firmaların çokluğu ve yenilik lanse etmeleri kaygıları, filler malzeme çeşitliliği ile arttırılabilir.Ayrıca içme suyu ile ilgili yerlerde yada kimyasallara maruz kalacak yerlerde kullanılacak malzeme aranıyorsa uygunluk belgesi talep edilmelidir.
Kaplama ile Membran türü ÜRÜNLER
PVC :
Değişik kalınlık ve özellikte membranlar vardır.Kalınlığı 1,1.5,2,2.5,3,3.5,4 mm kalınlığa çıkan tipleri vardır.Rulo halinde satılan bu malzemeler birbirine sıcak hava kaynağı ile tek veya çift sıra olmak üzere kaynatılır.
HDPE :
PVC’ye göre yoğunluğu, mekanik ve kimyasal dayanımı yüksektir.
T-GRIP:
PVC yada HDPE türü olabilen şekli nedeniyle bu ismi almış membranlardır.Üzerindeki kulakçık vasıtasıyla ,betona tutunur.Yani beton dökümü sırasında kalıp içine yerleştirilip, kalıp alımı sonrasında beton içinde kalır.
Bitüm esaslı:
İçindeki bitüm katkıları , iç taşıyıcı sistemleri ile değişik kalınlıkta üretilen membranlardır.Uygulanacak yerin iklim koşulları , ve işin bütçesi en önemli “tip seçim” kriterleridir.Malzeme arasında bulunan donatı olarak tabir edilen özelliğe göre ,görünümü aynı ve içeriği farklı olarak fiyat farklılıkları olmaktadır.
Bentonit esaslı:
Bu tip membranlar daha çok şilte tabiriyle anılabilirler.Bünyesindeki bentonit sayesinde, su ile karşılaştığında hacimsel genişlemeye girerek bariyer oluşturur.
|